Prešovské Babadlo oslavuje 15 rokov svojej existencie

24.09.2010 Prešov

Prešov 24. septembra (TASR) – Prešovské bábkové divadlo si v tomto roku pripomenulo 15. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti uvedie 3. októbra na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove svoju ...
Ako povedala riaditeľka Babadla Júlia Labudová, toto predstavenie už síce videli v lete návštevníci viacerých jarmokov a hudobných festivalov, ale v Prešove bude mať premiéru.
\"Siahli sme znovu po Hansovi Christianovi Andersenovi, ktorý sa s nami ťahá celých 15 rokov, stále nás vie očariť svojím kúzlom a preto sme urobili túto rozprávku a pripravili sme divadelné pouličné predstavenie, \" uviedla pre TASR Labudová. Dodala, že rozprávku vďaka charitatívnemu projektu Kultúra bez bariér, uvidia v októbri aj mentálne postihnuté deti a mládež v približne 30 domovoch sociálnych služieb po celom Slovensku.
\"Ide o príbeh madam Rózy, ktorá má blší cirkus a jazdí s ním po svete. Do cirkusu vpadne pán profesor, ktorý sa neúspešne snaží zostrojiť balón. Pridá sa k Róze a zarobí si na svoj balón, ktorým nakoniec odletí, \" priblížila dej predstavenia Labudová a zdôraznila, že je určené pre celé rodiny.
Babadlo vzniklo v júni 1995 a pôvodne sídlilo v Dome kultúry na námestí mieru v Prešove. Počas svojej existencie sa niekoľkokrát sťahovalo a už deväť rokov hrá svoje predstavenia na Malej scéne DJZ. V divadle v súčasnosti hosťuje 12 hercov a keďže sa zúčastňujú na festivaloch, podujatiach a vo veľkej miere navštevujú aj školy a škôlky, v priebehu roka odohrajú do 300 predstavení. V jeho repertoári je momentálne sedem hier pre deti a mládež a jedno predstavenie pre dospelých.
Labudová pripomenula, že pravé oslavy výročia budú až v prvej polovici budúceho roka, kedy by chceli zorganizovať v Prešove festival bábkových divadiel. Prešovská premiéra Blšieho cirkusu bude 3. októbra o 15. hodine.
 

Vyberte región

mark